Seneste blogindlæg

Passiv aggressiv - den sårende måde at kamuflere vrede på

Passiv aggressivitet handler ofte om ikke at få sat grænser eller om at være konfliktsky. Når vrede bliver undertrykt og ikke kan komme ud på en konstruktiv måde, så er det, at den bliver ”passiv”. Med passiv skal forstås, at aggressionen er skjult bag ved for eksempel humor eller godt humør med et tilhørende positivt kropssprog.

Men der ligger noget bag…og det bliver tit til en sårende adfærd.

Mange kvinder har tidligt lært, at det ikke er pænt eller ordentligt at vise sin vrede. En ellers helt naturlig følelse, som også kan fylde enormt meget i kroppen, bliver til en skyggeside. En side af personligheden bliver sat i skyggen, fordi vi har lært, at den ikke må udtrykkes.

Det der desværre sker når en følelse undertrykkes er, at den larmer endnu mere end hvis den rent faktisk blev følt og udtrykt. Det er, som at holde en badebold under vandet – en kamp for ikke at give plads til vreden, som på forhånd er tabt, da badebolden på et eller andet tidspunkt springer op af vandet.

Når vreden larmer fordi den er blevet undertrykt, så vil den komme ud som en passiv aggressivitet. Det viser sig som bagtalelse, kritik og sladder om andre, som ikke er tilstede. Men det kan også være som spidse bemærkninger skjult under humor og latter, altså en indirekte måde at søge lettelse fra den ubehagelige undertrykte følelse.

Kropssproget kan meget vel være åbent og positivt, mens det der kommer til udtryk verbalt er alt andet end venligt. Men afsenderen forsøger ubevidst at skjule, at der rent faktisk er tale om aggression.

Det der ligger under den passive aggressivitet er typisk for kvinder, at vi ikke får sat grænser. Vi får ikke sagt fra, når andre træder os over tæerne eller gør os kede af det. Når vi selv tillader, at andre overtræder vores grænser får det vredes følelsen til at blusse op.

Mænd er typisk bedre til at vise deres vrede, fordi de ikke på samme måde har lært at undertrykke den. Dog bruger mænd også passiv aggressivitet, og ofte er det den lidt konfliktsky mand, som lufter sin vrede på denne måde.

En ny vej kan være at lære at sætte grænser og lære at anerkende alle følelser og deres budskaber. Det er så utroligt givende at udvikle en større følelsesmæssig bevidsthed. At lære vreden og dens kraft at kende og at kunne udtrykke den konstruktivt.

Meget passiv aggressivitet sker ubevidst uden at afsenderen selv ved hvad der foregår, eller hvorfor der er en trang til at bagtale eller sladre. Ved at tage ansvar for vores følelsesliv og lære at forstå følelsernes sprog, da sætter vi os selv fri og gør vores medmennesker en stor tjeneste.

Ønsker du større følelsesmæssig bevidsthed og dermed indsigt og erkendelser i dig og andre, så kan du tilmelde dig min GRATIS ugentlige podcast. Her får du indsigt i psykologi og følelsernes betydning for vores adfærd. Du kan tilmelde dig her - den er gratis:

https://www.dorthegjoertz.com/podcast

Dorthe Gjørtz

www.dorthegjoertz.com

#Passivaggressiv #vrede #grænser #humor #konfliktsky #skyggesider

Er du den, du siger, du er?

Slip dit autentiske og karismatiske selv fri - lev dit liv på din unikke måde.

Snup min gratis guide til at leve i autenticitet ved at klikke på billedet.

                   Dorthe Gjørtz

www.dorthegjoertz.com